A Szeleshát Birtok központja a szekszárdi borvidék déli részén, a Bátaszékhez tartozó Lajvérpusztán található. A modern feldolgozó épületegyüttes 2019-ben nyerte el végleges formáját. A szőlőbirtok pár száz méterre a borászattól, a Nyéki hegy lankáin terül el. A völgység hűvösebb és az Alföld száraz, meleg levegőjének állandó cserélődése hozza létre az itt jellemző egyedi mikroklímát és széljárást, melyről a dűlő is a nevét kapta. 1998-tól, felismerve a területben rejlő kivételes adottságokat, elkezdődött a felaprózódott területek tudatos újraegyesítése.
A teljes mértékben családi tulajdonban lévő vállalkozás mai napra 60ha saját telepítésű szőlőterülettel rendelkezik.
A területen jelenleg termesztett fajtáink: Merlot, Kékfrankos, Cabernet franc, Syrah, Cabernet sauvignon, Pinot noir, Kadarka, Olaszrizling. A kézzel szedett válogatott fürtöket lebogyózzuk és nyitott kádakban kíméletes körfejtéssel, kontrollált hőmérsékleten erjesztjük.
Pincéink a Gubachegybe vájt többszáz éves pincejáratokból lettek kialakítva, ahol a hordók optimális hőmérsékleten érlelik borainkat 10-12 hónapon át.
Palackozott borokkal a család 2009-ben jelent meg a piacon. Ahogy a termő szőlőterület nőtt, fokozatosan emelkedett a készített bor mennyisége is. Beállt ültetvénynél, évjárat függvényében az éves termelés körülbelül 450.000 palack.

szeleshat.hu