Szekszárd déli határában, a festői szépségű Faluhely-dűlőben található a Bodri Birtok, melyet egy önálló kis világnak tekinthetünk. Igazi borturisztikai komplexum, hiszen borászatot, rendezvénycentrumot, éttermet, látványkonyhát és vendégházakat is magában foglal.

A szőlő szeretete és a szőlőművelés generációkat ível át a családunk történetében. Jelenleg is három generáció munkálkodik azon, hogy a Bodri Birtokon minden óramű pontossággal működjön. A birtok építéséhez 1999-ben láttunk hozzá Faluhelyen, mely egy ligetes, erdős terület volt, elhanyagolt szőlőkkel, tanyákkal, kertekkel. Az első 5 hektár szőlőt 2001-ben telepítettük. Érlelő pincénk 2002-ben épült, majd a következő évben a feldolgozó és az az épület, ahol ma az Optimus Étterem működik. A jelenlegi legfontosabb rendezvény- és esküvő helyszínünk, a 12 kupolás pince 2011-re készült el. Ebben az évben kezdtük meg a vendégházak kialakítását is. 2014-ben adtuk át az 1400 négyzetméteres Roséüzemet, ahol már nagyobb mennyiségű bor készítésére van lehetőség.

Szőlőterületek

A saját termő szőlőterületünk jelenleg több mint 140 hektár, amihez több hektár integrációban működtetett szőlőterület is kapcsolódik. Ebből a legnagyobb rész Bátaszéken található, 11 hektár a keleti-északkeleti fekvésű Faluhely-dűlőben terem, 16 hektár a déli kitettségű Gurovica-dűlőben, további 3 hektár pedig kisebb ültetvények formájában a Csötönyi-völgyben, a Gesztenyésben és az Iván-völgyben található.

Jellemzően 4000-5500 tőkét telepítettünk hektáronként, melynek általános művelési módja a középmagas kordon és a szálvessző. Kadarka esetében kis százalékban még a hagyományos (gyalog-) művelést is alkalmazzuk. A tőketerhelés elég változatos: a prémium és szuper prémium kategóriában figyelünk a hajtásonként egy fürt kialakításra, de az alapborainkat kiszolgáló területeken sem terheljük túl az ültetvényeket.

A 100 hektáros bátaszéki területnek köszönhetően – a korábbi évekkel ellentétben – már nincs szükség szőlőalapanyag felvásárlásra. Ekkora saját kézben lévő mennyiséggel már szabadkezünk van a változatos alap- és válogatásborok megteremtésére.

 

Rozéüzem

Az üzem technológiai kialakítása során azt tartottuk szem előtt, hogy az itt készülő borok – könnyű vörösök, rozék, fehérek -, feldolgozása a lehető leggyorsabban megtörténhessen, hiszen az ilyen típusú boroknál az elsődleges cél, hogy a szőlőből származó aromákat maximálisan megtartsuk. A szüret után mind a szőlő feldolgozása, mind az erjesztés irányított körülmények között történik. A helyiségek közel vannak egymáshoz, a kész bortól a letöltésig kis útvonalon, oxigénbevitel minimalizálásával mozognak a borok a félautomata gépsoron, hiszen ez nem csak a szüretkor fontos, hanem bizonyos borok esetében a teljes élettartamig. A palackérlelést nem igénylő, csavarzáras borainkat azonnal címkézzük. Tárolásuk egy erre kialakított, temperált készáru raktárban történik, ami szintén az üzem egyik része és onnan folyik a kiszállítás is. Az érlelésre szánt borok fémketrecekbe kerülnek, és a pincében helyezzük el őket további érlelésre.

Borok

A birtokon a technológiai borok adják a termelés nagy részét, melyekből a Rozé, a Bodrikutya és a Civilis a legnépszerűbbek. A komolyabb tételek közül a Faluhely sorozatot kell megemlíteni. Ebből kétféle fehér van forgalomban, egy sauvignon blanc és egy rizling alapú fehér cuvée, valamint készül egy vörös házasítás, egy bikavér, illetve többféle fajtabor – kadarka, pinot noir, merlot, kékfrankos és cabernet franc – is, amikor az évjárat és a minőség megengedi. A birtok prémium tétele az Optimus Cuvée, amely egy bordeaux-i házasítás, valamint vannak szelektált borok – kékfrankos, merlot és cabernet sauvignon – a Gurovica dűlőből is. Az abszolút csúcsbor No.1 néven fut, mely egy nagyon testes, nagyon koncentrált tétel 2012-ből, 16%-os alkoholtartalommal.

Optimus Étterem

2013 tavaszán megnyitottuk az Optimus Éttermet, ahol a’la carte étkeztetés folyik, melyet búbos kemencében készült ételekkel, valamint grill- és látványkonyhával teszünk még változatosabbá. A fő irányvonal a magyar konyha sokszínűségének bemutatása. Májustól októberig a tradicionális kemencés- és grill ételeké a főszerep, míg a téli időszak a borvacsorák szezonja. Korábban a szezonalitáshoz igazítva évente kétszer volt étlapváltás az étteremben, ettől az évtől azonban egy jubileumi, úgynevezett best of étlapot foghatnak kezükbe az idelátogatók. Az ötödik születésnapját ünneplő étterem eddigi 10 étlapjának 400 ételéből olyan válogatás készült, mely a leginkább tükrözi a vendégek ízlését. Törekszünk arra, hogy minél több saját terméket állítsunk elő, így mi főzzük be a szörpöket, a lekvárokat. A saját termesztésű fűszernövényeinken túl a birtok melletti erdő szarvasgomba ültetvényét is kiaknázzuk. A bor és étel harmóniájára különös figyelmet fordítunk, így a Bodri borokhoz leginkább illeszkedő ételpárosítások kerülnek ki Makk Norbert séf kezei alól. Éttermünk kapacitása 40 fő, ezt a vendégszámot kinti teraszaink tovább bővítik

Vendégházak

100 hektáros birtokunkon jelenleg négy vendégház áll a turisták rendelkezésére összesen 27 szobával, 65 férőhellyel, zárt parkolóval. Vendégházaink a faluhelyi rusztikus környezetbe illeszkedő épületek. A szobák a hagyományos népi stílusjegyeket ötvözik a korszerű technikai megoldásokkal. A bútorok, az ágyak több mint 200 éves restaurált történelmi darabok, míg a vendégházak négy csillagos felszerelési szinttel, wifivel, klímával, LED TV-vel rendelkeznek, egész évben kellemes kikapcsolódást biztosítva a pihenni vágyóknak.

A Bodri birtok szomszédságában, a birtokot ölelő tó partján modern luxusapartmanok épültek, amelyekbe ősztől várjuk az első vendégeket. A házak saját napkollektorral és fúrt kúttal vannak ellátva, a falakon belül pedig „5 csillagos” kényelem várja az ideérkezőket.

Fontos szempont számunkra, hogy a vendéglátás és a birtok infrastruktúrája is gyerekbarát legyen. Az óvodás, kisiskolás korosztály számára nemrég játszóteret alakítottunk ki hintával, mászókával, csúszdával, valamint fából faragott puli kutyákkal, kisebb állatokkal, emellett éttermünkben kifejezetten az ő ízlésükhöz igazodó ételeket állítottunk össze.

www.bodribor.hu