Pincénket édesapánk, Dúzsi Tamás alapította 1994-ben , a Sióagárd –Leányvár dűlőben vett 3,3ha Kékfrankos szőlőre alapozva. Azóta szőlőterületeink szépen növekedtek, szőlőfajtáink bővültek.

Kékfrankos fajta mellett Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Merlot, Zweigelt, Pinot noir, Blauburger, Ezerfürtű, Olaszrizling, Kadarka, Syrah fajtákkal bővült a választékunk. Már az 1994-es indulásunkkor egy Kékfrankos alapú, Kékfrankos-Merlot cuvée borral jelentünk meg a palackos bor piacán. Azóta ez a bor a Kékfrankos mellett Merlot, Cabernet franc, Pinot noir fajtákkal egészült ki, és az Ó vörös, majd Ó Birtokbor elnevezést kapta. Borászgyermekeink Bence és Tamás a hagyományos Ó Birtokbort megtartva, más vörösborfajtákkal kiegészítve indítja el a pince Bikavér borát.

A pincénk a Kékfrankos fajtát tartja irányadó borának, amelyből rozét, friss vörösbort, cuvéet, és válogatás bort készít. A Kékfrankos fajta borunknál nagy hangsúlyt fektetünk a különböző dűlők adta terroir jegyekre. A Kékfrankos adja majd a pince Bikavér borának a gerincét is. Pincénkben nemcsak vörösborok, hanem rozé és fehér borok is készülnek. Kékfrankos rozénk mára pincénk vezető terméke lett. 2007 óta elkészítjük a különböző dűlőkből származó rozé válogatásunkat is.

A franciaországi Cannes-ben 31 érmet kaptunk rozéborainkra, és ezzel vezetjük a nemzetközi éremtáblázatot.

Vörösborainkat is rendszeresen megversenyeztetjük határainkon kívül is, és számos nemzetközi elismerést kaptunk Franciaországban, Németországban, Svájcban, Spanyolországban, Belgiumban, és a hazai Vinagorán is.

2014-ben Dúzsi Tamás, a pince alapító borásza elnyerte az Év bortermelője kitüntetést.

www.duzsitamas.hu